סובל מדורבן ברגל, למד מה הם גורמי הסיכון לדורבן.

דורבן בכף הרגל

מאמרים אחרונים בנושא דורבן ברגל

מהם גורמי הסיכון לדרבן ברגל:  דורבן ברגל או בשמו המקצועי פלנטר פצאיטיס הוא למעשה דלקת כרונית של הפסיה הפלנטרית בכף הרגל ממש בחיבורה לקידמת עצם העקב ( הקלקנאוס), הדורבן מתאפיין בכאבים תחת קדמת העקב, כאבים מוגברים בדריכה הראשונה על הרגל בבוקר או לאחר ישיבה ממושכת.

בעיית הדורבן קושרה באופן מסורתי בפעילות אתלטית מאומצת, בסולם מאמצים לקוי, באימונים צבאיים, ובמקצוע השיטור. הסטטיסטיקה מורה כי שתי מיליון אמריקאיים סובלים מדורבן מידי שנה, כ 5% אחוז מאלה שסובלים מדורבן עשויים להגיע לפרוצדורה ניתוחית לאחר שלא הצליחו לפתור את בעיית הדורבן בהליך שמרני.

 לא נקבע מדד אחיד ( gold standard ) מוכר לאבחון הבעיה ומכאן הקושי המחקרי הבסיסי בחקר בעיית הדורבן, אך נהוג לאבחן את הדורבן בכף הרגל כאשר כאב ורגישות מופיעים ע"ג הזיז הקדמי מדיאלי של הקלקנאוס, כאבים המתגברים בצעד הראשון בבוקר ( או לאחר מנוחה ארוכה ), וכאב המתגבר בזמן נשיאת משקל.

בסקירה זו שבוצעה על כ 50 מטופלים  אותרו מספר מדדי סיכון המגבירים את הסיכוי לסבול מדורבן בכף הרגל.

1-  המדד הדומיננטי ביותר שנמצא כגורם מוביל להופעת בעיית הדורבן היה חוסר בטווח היישור (כיפוף דורסלי) בפרק הקרסול, במחקר זה נמצא כי טווח קרסול מוגבל שאינו מגיע למנח האנטומי (זווית 0 מעלות) מעלה דרמטית את הסיכוי לסבול מדורבן בכף הרגל, במחקר זה לא התחקו אחר הסיבה להווצרות ההגבלה בטווח הקרסול, אך מחקר זה מאושש את הסברה כי טיפול בדורבן ברגל חייב להכיל תרגילים לכף הרגל לדורבן הכוללים מתיחה ושיפור טווח.


 2- מדד השני בחשיבותו להופעת דורבן היה משקל ייתר ( bmi>30 ) גם הוא נמצא כגורם סיכון חשוב להופעת דורבן בקרסול , מחקר זה מאשש מחקרים אחרים שגם כן הגיעו למסקנה כי למדד השמנה גבוה  ( bmi) השפעה פטאלית על הסיכוי לדורבן בקרסול.
כמו כן במחקר זה נמצא כי נתון זה בקרב נשים דומיננטי יותר ולנשים בעלות מדד השמנה גבוה סיכוי עד פי 6 לסבול מדורבן בכף הרגל.

  3-מדד נוסף שנמצא כמעלה סיכוי ללקות בדורבן הוא עבודה המחייבת עמידה על ממושכת על הרגליים, אנשים הנוהגים לעמוד בעבודה במרבית שעות היממה נטו לסבול מדורבן באחוזים גבוהים, מה שמחזק את הצורך במדרסים כחלק מהטיפות בדורבן.

במחקרים אחרים נמצאה כי בגילאים  40-60 הסיכוי ללקות בפלנטר פצאיטיס עולה בקרב נשים.
בקרב אצים הוא כ 15% בשעה שהסיכוי בקרב שאר האוכלוסייה הוא כ 10%.
גורמי סיכון נוספים שהוזכרו ברפואה ל דורבן בכף הרגל : כף רגל בעלת קשת שטוחה-מפלטפוס כף רגל בעלת קשת גבוה. תהליך ניווני של הכריות שומן בעקב. שינוי הנעלה או שימוש בהנעלה רעועה. שינוי משטר אימונים או אימון לקוי